Menu

Blogs

De mensen van Wing bloggen over hun ervaringen en reflecties.

Een succesvolle bijeenkomst #NM2030

Het is dinsdag 23 september en met mijn collega’s Jannemarie, Nicoline en Willeke ben ik in de Verkadefabriek in Den Bosch druk in de weer. Het cluster Natuur & Milieu van de provincie Noord-Brabant komt zo met 120 man sterk werken aan hun toekomst. Via het project #NM2030 werkt het cluster aan een toekomst bestendige strategie en aanpak. En dat mogen wij begeleiden.

Inspirerende locatie, uitdagend programma en veel animo. Dat ziet er goed uit. Willeke heeft het druk als rond 12:00 uur het gezelschap groepsgewijs arriveert. Binnen wacht een mooi buffet met veel streekproducten. Ik heb er wel van geproefd maar minder dan normaal. Als gespreksleider en dagvoorzitter heb je niets aan een volle maag. Vervolgens naar de grote zaal voor de openingsfilm. Die film hebben wij, met hulp van de inzet van onze voormalig Wing-stagiair Koen, onder stoom en kokend water in drie dagen tijd gecreëerd. De film is uiteindelijk mooi gemonteerd en het scherm van 10 bij 6 meter met perfect geluid zet het geheel overtuigend neer.

Mijn daaropvolgende interviewgesprek met directrice Yolande van der Meulen en opdrachtgever Han van Driel loopt goed. Doorvragen en een beetje plagen. Er ontstaat een energieke sfeer. Dat hebben we nodig, want we gaan aan de slag. De helft van het gezelschap aan het werk met de thema’s en trends, de andere helft mag naar het theater.

Reuze spannend, dat theater. PUIK heeft samen met Wing een stuk ontwikkelt dat als spiegel dient voor de organisatie. Regisseuse Suzanne Prak heeft een mooie set van spelers gecast die allemaal zo bij de provincie aan de slag zouden kunnen. Het is spannend bij de uitvoering. Het stuk schuurt, kent geen taboes en het publiek zit wat ongemakkelijk te schuifelen op hun stoel. Hebben we de plank mis geslagen, zijn we te ver gegaan? Maar nee, in het tweede bedrijf, als het publiek mag inspringen, komen de tongen los. Het stuk raakt en beweegt de mensen. Mooi, wat een krachtig medium is dat theater. Ik ben onder de indruk. Parallel is er ook stevig doorgewerkt. De thematafels leveren een rijke oogst en interessant materiaal voor de toekomststrategie op. Na de pauze vindt de wisseling van de wacht plaats en herhaalt het stramien zich. Er wordt in deze tweede ronde nog meer gelachen in het theater. De oogst aan de thematafels verdubbelt bijna.

Dan nog één keer de grote zaal in voor het slotwoord. Er hangt een prettig geroezemoes als Yolande, op de dag reflecteert en vooruit kijkt. Het traject is geland en het cluster wil er mee aan de slag. De begeleiders van de thematafels delen hun verrassingen en het theatergezelschap neemt een laatste applaus in ontvangst. Ik dank de deelnemers, de begeleiders van het theater en sluit met een heerlijk gevoel de sessie af. Dan opruimen, napraten en naar huis.

Op de terugweg concludeert Jannemarie dat deze bijeenkomst precies verliep als gepland en opleverde wat we van te voren hadden bedacht en gehoopt. Dat is alleen mogelijk als alles samenvalt: locatie, betrokkenheid van de opdrachtgever, duidelijke verwachtingen en een perfecte voorbereiding.

Ronald Lanters 09/09/2014